Historie zwembad

Van Zoutwaterbad tot verwarmd buitenzwembad

Stichting Zwembad Hoogkerk is een iconische plek in de gemeenschap van Hoogkerk, een dorp in de provincie Groningen. Al sinds 1935 biedt het zwembad verkoeling en plezier aan de lokale bevolking. De geschiedenis van dit zwembad weerspiegelt de veranderingen in de zwembadcultuur en de evolutie van recreatieve voorzieningen in Nederland.

De Beginjaren: Het Zoutwaterbad

In 1935 opende Stichting Zwembad Hoogkerk voor het eerst zijn deuren als een uniek zoutwaterbad. Het bad, dat een indrukwekkende lengte had van 50 meter, werd opgepompt uit de grond. Destijds was het zoutwaterbad een noviteit en trok het bezoekers uit de wijde omgeving.

Het zoutwaterbad bood niet alleen een verfrissende duik maar had ook therapeutische eigenschappen. Veel mensen geloofden destijds dat zwemmen in zout water gezondheidsvoordelen bood, zoals het verlichten van spierpijn en het bevorderen van de bloedsomloop.

De Transformatie naar Zoetwater

In de jaren ’80 onderging Stichting Zwembad Hoogkerk een significante transformatie. Het zoutwaterbad werd omgevormd tot een zoetwaterbad, wat een meer traditionele zwemervaring bood. Deze verandering werd met enthousiasme ontvangen door de lokale gemeenschap en zorgde voor een toename van het aantal bezoekers.

Met de omschakeling naar zoetwater werden ook twee aparte zwembaden gecreëerd. Deze uitbreiding gaf bezoekers meer keuzemogelijkheden en verhoogde de capaciteit van het zwembad. Bovendien werd er een loopbrug aangelegd die leidde naar een zonneveld, waar een nieuw peuterbadje werd geïntroduceerd. Deze toevoegingen maakten het zwembad nog aantrekkelijker voor gezinnen met jonge kinderen.

Badmeester Visser: Een Begrip in Hoogkerk

Geen geschiedenis van Stichting Zwembad Hoogkerk zou compleet zijn zonder een eerbetoon aan badmeester Visser. Voor velen in Hoogkerk is hij meer dan alleen een badmeester; hij is een instituut, een legende. Generaties hebben onder zijn toezicht leren zwemmen en hun zwemvaardigheden verbeterd. Hij werd eerder gevreesd dan geliefd.

Duurzame toekomst

Stichting Zwembad Hoogkerk heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1935. Van een zoutwaterbad tot een modern zoetwaterzwembad met twee baden en een peuterbadje. Met verdere verduurzaming met o.a. twee warmtepompen heeft het zwembad zich aangepast aan de tegenwoordige tijd en is het klaar voor een mooie toekomst. Het blijft een geliefde bestemming voor plezier en ontspanning, en een herinnering aan de rijke geschiedenis van zwemmen in Hoogkerk.