Gasvrij en duurzaam

 Zwembad Hoogkerk wil graag verduurzamen en heeft daardoor gesteld om van het gas af te gaan en verder te verduurzamen. Om dat doel te bereiken stellen we ons de volgende stappen voor: 

  • Stap 1 energie beter inkopen 
  • Stap 2 van ’t gas af! 
  • Stap 3 zo energie neutraal mogelijk 

 

Stap 1 energie beter inkopen 

De stijgende energieprijzen hebben veel effect op de begroting van het zwembad. Met een verandering van de energiemarkt en de wetgeving is het nu mogelijk slimmer in te kopen. Ons huidige energie contract bij Essent dient te worden stopgezet. We gaan in 2024 een nieuw contract aan met een duurzame leverancier via een flexibel energieplatdorm, daarmee verwachten gemiddeld 10 tot 20 cent per kWh minder te kunnen uitgeven.  

Stap 2 van ‘t gas af! 

Vóór dat we deze stap konden zetten hebben we een overzicht gemaakt van het verbruik en een raming van het gebruik voor de komende jaren. Om het verbruik terug te dringen hebben we 2 warmtepompen aangeschaft en geinstalleerd, die worden ingeplugd op het huidige systeem. Door een veel efficiënter systeem in te zetten, dan de huidige cv ketel verwachten we per jaar veel efficiënter energie op te kunnen wekken en uiteindelijk van het gas af te kunnen. Daarmee kunnen we de toegang voor bezoekers goedkoop houden en voor bepaalde doelgroepen zelfs gratis maken.  Ook geeft dat ruimte in het budget om zwemlessen te gaan aanbieden voor allerlei doelgroepen in en om Hoogkerk. 

Stap 3 Zo energie neutraal mogelijk 

Stap 3 wordt de grootste stap. We onderzoeken of we energie neutraal kunnen worden. Ideeën die we onderzoeken zijn: 

  • Bestaande bebouwing zoveel mogelijk voorzien van zonnepanelen 
  • een batterij aan te schaffen en daarmee flexibel te kunnen in en verkopen op een dynamische energiemarkt, 
  • een paviljoen realiseren voor evenementen en verhuur met de mogelijkheid een zonnedak te maken en sponsoring bedrijven te realiseren. 

Door energieneutraal te worden hopen we als zwembad een belangrijke bijdrage te leveren aan onze wereld. Daarnaast zorgt een energieneutraal zwembad ook voor kostenbesparing en kunnen we daardoor meer doen voor het dorp en de sociale community.